Aanpassen van armaturen voor de toepassing van LED-lichtbronnen

Kabels in uw elektrische installatie verdienen “dikke” aandacht

Renovatie biedt kansen voor energie besparen en duurzaam bouwen

Renovatie is bij uitstek de mogelijkheid voor energie besparen en tevens duurzaam te bouwen.

Energiezuinige E-installatie

Een energiezuinige elektrische installatie bestaat niet, maar een elektrische installatie kan wel een bijdrage leveren aan energie besparing. Het gaat om de toepassingen die worden aangesloten op en aangestuurd door de elektrische installatie. En daarin zijn vele mogelijkheden beschikbaar, afhankelijk van het bouwwerk. Daar waar voorheen nog vele schakelacties handmatig werden verricht en aangesloten componenten minder zuinig met energie omgingen zijn er nu vele alternatieve technieken beschikbaar.

Nieuw ontworpen gebouwen dienen te voldoen aan de eisen vanuit de Omgevingswet en de milieu wetgeving. Daarin wordt een laag energie verbruik, energie neutraal bouwen of lokale opwekking van energie steeds meer gestimuleerd of zelfs voorgeschreven. Bij renovatie projecten zijn bouwkundige maatregelen vaak moeilijker te realiseren. Technische installaties kunnen daarentegen wel een substantiële bijdrage leveren. Met een gedegen elektrotechnisch advies is veel mogelijk.

Besparingsopties in de praktijk

Behalve specifieke apparatuur is de verlichting in veel gebouwen een redelijk constante verbruiker van energie. Daarin ligt een belangrijke besparingsmogelijkheid. Laten we eens een aantal onderdelen van een verlichtingsinstallatie nader bekijken.

U kunt voor vervangende verlichtingsarmaturen inmiddels een goede keuze maken uit een groot aanbod van led-verlichting. Led-verlichting is zeer energie zuinig maar vaak ook duurder in aanschaf. Bij de keuze voor een kwalitatief goed led-armatuur is het belangrijk te letten op het energieverbruik in Watt en VA. Het verschil tussen beide waarden is de arbeidsfactor. Hoe dichter de twee waarden bij elkaar liggen hoe beter. Verder is van belang dat de lichtstroom van de lichtbron, de lichtkleur en de kleurweergave aan de lichttechnische eisen (NEN-EN 12464) voldoen.

Daglicht armaturen

Daglicht kan behalve via ramen ook worden verkregen met speciale niet elektrische daglicht armaturen in dakoppervlakken. Deze daglicht armaturen zijn onderhoudsvriendelijk, veel kleiner en veiliger dan dakvensters en kunnen zelfs mechanisch worden gedimd of voorzien van een kunstlichtbron ter aanvulling van verminderd daglicht.

Lichtregeling

Een goede verlichtingsinstallatie is een aanvulling op het beschikbare daglicht. Daarvoor geschikte verlichting vult met specifieke regelapparatuur automatisch het beschikbare daglicht aan tot op het gewenste niveau. Zelfs de lichtkleur kan worden geregeld. Behalve energiebesparing biedt dat ook mogelijkheden voor het scheppen van een specifieke sfeer.

Aanwezigheidsdetectie

Schakelen van verlichting kan op basis van aanwezigheid of afwezigheid. Dat lijkt hetzelfde maar is het niet. Bij schakelen op afwezigheid moet de gebruiker zelf inschakelen, maar “vergeten” uit te schakelen na vertrek is er niet meer bij. Natuurlijk kan door integratie van de verlichtingsinstallatie met koeling, ventilatie en zonwering nog veel meer worden bespaard op energie. Is het gek om te denken dat de hierdoor mogelijk geworden registratie van het gebruik van ruimten het zelfs mogelijk maakt te besparen op de schoonmaak van niet gebruikte ruimten? Of waarom schakelt bij het paraat zetten van de inbraakdetectie in uw gebouw de verlichting niet geheel uit?

Schakelen van verbruikers

Veel gebruikers schakelen computer- en randapparatuur bij het verlaten van het gebouw niet uit. Natuurlijk heeft deze apparatuur een spaarstand, maar waarom laat u wandcontactdozen in de werkomgeving niet uitschakelen bij bijvoorbeeld het paraat stellen van de inbraakdetectie? Het vergt uiteraard wat organisatorische maatregelen, maar het gaat uiteindelijk wel om een besparing in het energieverbruik. En het beperkt tevens het risico op brand bij afwezigheid van personeel.

Noodverlichting in LED

Het periodiek vervangen van de accu’s in decentrale noodverlichting is een ideaal moment om over te stappen naar LED-armaturen voor noodverlichting en vluchtwegaanduiding (pictogrammen). Veel fabrikanten bieden vervangingsunits aan die passen in bestaande noodverlichtingsarmaturen, uitgevoerd in TL-8 watt. De kosten daarvan zijn meestal niet hoger dan het vervangen van het accupakket, terwijl het energieverbruik en de onderhoudskosten van met name de vluchtwegaanduiding aanzienlijk dalen.

Lokale opwekking

Het toepassen van lokaal opgewekte energie is inmiddels rendabel mogelijk. Elektrische energie kan worden opgewekt via PV-panelen. Lokale opwekking gelijk aan het eigen verbruik loont daarbij nog het meest. De aansluiting van de zonnepanelen op de elektrische installatie kan inmiddels met specifieke componenten worden uitgevoerd. Voor zowel kleinere als grotere vermogens zijn complete aansluitkasten verkrijgbaar. Ook zijn inmiddels goede beschermingscomponenten beschikbaar in de vorm van brandweerschakelaars, voor PV-panelen geschikte aardlekschakelaars en overspanningsbeveiliging.

Uw adviseur elektrotechniek adviseert u graag met een onafhankelijk elektrotechnisch advies over de mogelijkheden en de besparingen.

Adviseur elektrotechniek bij Wesselektro advies in Houten. Gespecialiseerd in ontwerp, advies, beoordeling en technisch beheer van elektrische installaties in gebouwen en de volledige technische inrichting van server- of computerruimten. Hij stelt uw PvE op, schrijft uw Functioneel Bestek of verzorgt projecttoezicht.