certificaat
Certificering van brandmeld- en ontruimingsinstallatie is aangepast
noodverlichting controleren
Noodverlichting; onderhoud, beheer en centrale controle

Deurautomaat maakt toegang eenvoudiger

Een elektrische deurautomaat maakt het eenvoudiger zwaardere deuren te openen. In andere situaties geeft die voorziening een toegankelijke uitstraling. Maar, behalve een toepassing voor zware deuren of een klantvriendelijke uitstraling kan een deurautomaat ook de toegang voor ouderen of minder validen gewoon comfortabeler maken. En, ook bestaande deuren kunnen vaak eenvoudig van deze toepassing worden voorzien. Behalve het leveren van gemak vraagt een deurautomaat ook aandacht.

Gemak van een deurautomaat

In winkels of openbare gebouwen weten we vaak niet beter of we lopen gewoon naar binnen en naar buiten. Gebruiksvriendelijkheid is vaak de meest gekozen reden om een deurautomaat toe te passen. Een deur openen hoeft niet meer, want de draaideur, schuifdeur of loopdeur gaat automatisch open. Gemak dient de mens, niet alleen voor een comfortabele toegang, maar ook voor het vervoeren van goederen is het een geschikte oplossing. In tegenstelling tot de vaak toegepaste kleefmagneet, die een deur standaard open of dicht houdt, wordt met een deurautomaat een veelal zwaardere deur niet standaard open gehouden, maar juist bediend zodra dat nodig is. Bovendien maakt de toepassing, mits voorzien van de juiste techniek, een hygiƫnisch gebruik van de deur mogelijk.

Specifieke toepassingen

U treft de voorziening vaak aan in gebouwen zoals revalidatiecentra, ziekenhuizen of woon-zorgcomplexen. Het biedt een ongehinderde doorstroom van personen waarbij gebruikers en bezoekers meer een uitnodigend gevoel, of meer zelfstandigheid en onafhankelijkheid ervaren. Maar, ook in de particuliere sector biedt een deurautomaat uitkomst. In bijvoorbeeld een appartementencomplex is de toegang voor ouderen eenvoudiger, of de centrale fietsenstalling handiger te bereiken. Bovendien levert een deurautomaat ook een bijdrage aan energiebesparing. Hoewel de aandrijving elektrisch plaatsvindt, blijft een deur niet onnodig open staan waardoor met name kou buiten en warmte binnen gehouden wordt.

Bediening deurautomaat

Een deurautomaat kan op vele manieren worden bediend, afhankelijk van de toepassing. Door het apparaat te voorzien van bewegingssensoren wordt op eenvoudige manier toegang verleend. Hoewel gebruiksvriendelijk is dat niet in alle gevallen een geschikte optie. Behalve bewegingssensoren is bediening ook door andere vormen van bediening mogelijk, zoals met een elleboogschakelaar, tag of druppel, kaartlezer, afstandsbediening of een sleutelschakelaar. Een koppeling met een (centraal) intercomsysteem is eveneens mogelijk zodat u anderen gecontroleerd toegang kunt verlenen. Belangrijk is dat een deurautomaat is voorzien van een zelfsluitende functie. Niet alleen bij normaal gebruik, maar ook in geval van een calamiteit.

Belangrijke aandachtspunten

Zoals hierboven beschreven is de bediening van een deurautomaat afhankelijk van de toepassing en de locatie. Bij toepassing op een buitendeur in een appartementencomplex is het vaak praktisch als de deur ook op slot gaat na het passeren van de toegang. Ook dient een deurautomaat die aan de buitenzijde wordt geplaatst geschikt te zijn voor die toepassing en (helaas) in voldoende mate vandaalbestendig te zijn.
Een persoonsgebonden bediening kan bijvoorbeeld bestaan uit een mechanisch of digitaal codetableau. Een meer hygiƫnische bediening bestaat bijvoorbeeld uit een tag of druppel, kaartlezer, uw tablet of smartphone.
Bedenk ook dat een deur voorzien van een deurautomaat vaak moeilijker opengaat als de netspanning is uitgevallen. Het toevoegen van een batterij functie maakt het dan mogelijk ook bij een uitgevallen netspanning de deur nog enige tijd te gebruiken.

Onderhoud

Een deurautomaat is zowel een mechanisch als elektrisch component. En, zoals alle gebouw gebonden installatie onderdelen, heeft ook dat onderdeel onderhoud nodig. Juist omdat het gaat om een betrouwbare en veilige toegangsmogelijkheid is een onderhoudscontract zeer aan te bevelen. Het is immers bepaald onprettig als een deur moeilijk of onverhoopt niet open gaat als dat wel nodig is. Een vertrouwde partij snel te kunnen inschakelen is dan essentieel.

Uw onafhankelijk adviseur elektrotechniek adviseert u graag bij de toepassing en keuze voor een geschikte deurautomaat en de vorm van bediening.

Adviseur elektrotechniek bij Wesselektro advies in Houten. Gespecialiseerd in ontwerp, advies, beoordeling en technisch beheer van elektrische installaties in gebouwen en de volledige technische inrichting van server- of computerruimten. Hij stelt uw PvE op, schrijft uw Functioneel Bestek of verzorgt projecttoezicht.