Aansluiten zonne-panelen
Zonnepanelen op de juiste manier aansluiten

Veiligheid van de elektrische installatie in oudere woningen verdient aandacht

Welke onderdelen dragen bij aan een uitgekiend data netwerk

Waarschijnlijk maakt u achteloos gebruik van het datanetwerk op kantoor. Uw desktop communiceert moeiteloos en uw incidenteel aangesloten laptop doet wat er van wordt verwacht. Zelfs als dat niet draadloos nodig is. Uw IT-afdeling doet z’n werk blijkbaar goed denkt u misschien. Maar wat komt er eigenlijk kijken bij een goed werkend datanetwerk?

Systeemopbouw

Uw datanetwerk kan zijn uitgevoerd in glasvezelkabel, koperkabel of draadloos. Een combinatie van deze vormen komt vaak voor. Meestal is de zogenoemde backbone, de verbinding tussen de serverruimte (MER) en de door het gebouw verspreid opgestelde SER-ruimten, uitgevoerd in glasvezelkabel. De aansluitingen naar de werkplekken vanuit de SER-ruimten zijn gewoonlijk uitgevoerd in koperkabel. Draadloze aansluitingen worden verzorgd door zogenoemde access points.

Standaarden

Voor het ontwerp en de aanleg van een datanet bestaan standaarden. Die standaarden zijn opgesteld door de Europese organisatie IEC en de Amerikaanse organisatie TIA en bestaan uit verschillende categorieën voor de uitvoering van een datanetwerk. De prestatie, lees de snelheid, van een datanet wordt in hoge mate bepaald door de gekozen categorie van het netwerk. De keuze voor een bepaalde categorie van een netwerk is afhankelijk van de beoogde toepassing. Een zware categorie is helemaal niet altijd noodzakelijk in een kantooromgeving.

Categorieën in glas

Datakabel uitgevoerd in glasvezel wordt, afhankelijk van de transmissievorm (SingleMode) of (MultiMode), aangeduid met de Europese aanduiding OS1/OS2 respectievelijk OM1, OM2, OM3 en OM4. SingleMode kabel wordt gebruikt voor langere afstanden, terwijl MultiMode kabel wordt toegepast voor korte afstanden tot maximaal 90 meter.

Categorieën in koper

De categorieën voor een bekabeld datanetwerk, opgesteld door de beide organisaties IEC en TIA, zijn verschillend benoemd, maar komen in technische zin redelijk overeen. Meest bekend zijn de categorieën uit de Amerikaanse standaard TIA-586, waaronder de categorieën Cat.5e, Cat.6A en Cat.7. Deze categorieën komen ongeveer overeen met de categorieën beschreven door de IEC, respectievelijk benoemd als Class D, Class EA en Class F en staan voor een bepaalde transmissie snelheid van data bij een gedefinieerde bandbreedte van het datasignaal.

Categorieën draadloos

Draadloze netwerken worden over het algemeen aangeduid met een classificatie volgens de internationale standaard IEEE. Bekende categorieën zijn 802.11a, 802.11b, 802.11g en 802.11n. De meest recente categorie is 802.11ac. Elk van deze categorieën staat voor een bepaalde transmissie snelheid van data bij een bijbehorende frequentie.

Type kabel

In bekabelde datanetwerken kunt u, afhankelijk van de gekozen categorie van het netwerk, kiezen uit meerdere typen datakabel. Datakabel uitgevoerd in koper wordt aangeduid met een combinatie van de kabel- en aderafscherming. Bekend zijn de typen U/UTP of S/FTP. Het eerste type kabel bestaat uit een niet-afgeschermde (Unshielded) kabel en niet-afgeschermde getwiste aderparen (Unshielded Twisted Pair). Kabel van het type S/FTP bestaat uit een afgeschermde (Shielded) mantel en door folie afgeschermde getwiste aderparen (Foiled Twisted Pair). De toepassing van een bepaald type datakabel is afhankelijk van de keuze voor een categorie.

Connectoren

Belangrijk in een datanetwerk zijn de toegepaste connectoren. In bekabelde netwerken, uitgevoerd in koperkabel, kennen we het connector type RJ45. Deze 8-polige connectoren zijn net als het type kabel, qua uitvoering, gerelateerd aan de categorie van het datanetwerk. Connectoren voor glasvezelkabel zijn eveneens gerelateerd aan de categorie van het datanetwerk. SingleMode connectoren worden aangeduid met Simplex, MultiMode connectoren worden meestal met Duplex aangeduid, elk in verschillende uitvoeringen.

Aanleg en montage

Behalve de classificatie van uw datanet is de manier waarop het netwerk is aangelegd mede bepalend voor de prestaties van het datanetwerk. Ook voor de aanleg bestaan standaarden en normen. Na de montage van uw datanet geeft een meting van de transmissie snelheid u uitsluitsel over de werkelijke prestaties van het datanet. Indien de meting overeenkomt met de waarden uit de gekozen netwerkcategorie kunt u uw netwerk laten certificeren.

De toe te passen netwerk classificaties en de vele typen datakabel waarin uw datanet kan worden uitgevoerd zijn zo divers dat voor een goed eindresultaat een goed advies en ontwerp door een onafhankelijk adviseur elektrotechniek geen overbodige luxe is.

Adviseur elektrotechniek bij Wesselektro advies in Houten. Gespecialiseerd in ontwerp, advies, beoordeling en technisch beheer van elektrische installaties in gebouwen en de volledige technische inrichting van server- of computerruimten. Hij stelt uw PvE op, schrijft uw Functioneel Bestek of verzorgt projecttoezicht.