Een computerruimte hoeft helemaal niet altijd te bestaan uit een bouwkundige ruimte

Het rendement van UPS-systemen wordt vaak gebruikt als verkoop argument

HD-Televisie kijken zonder storende blokjes

Het Nederlands elftal speelt dé wedstrijd van het toernooi. Intussen krijg je een berichtje op je smartphone of tablet en weg is het strakke HD-TV-beeld. Dat ligt niet persé aan uw provider en in deze tijd hoeft dat echt niet meer.

Analoge aansluiting TV

Nog niet zo lang geleden, in het “analoge tijdperk”, kwamen storingen nog al eens voor. Gekraak uit de luidspreker en een flikkerend, gestreept of scheef beeld op de TV. Met onze moderne HD-technieken zijn we daar gelukkig vanaf, toch?

Digitale aansluiting TV

Als u bent overgestapt op digitale of interactieve HD-televisie dacht u van die nare storingen in geluid en beeld af te zijn. Maar toch verschijnen er soms blokjes of strepen in beeld of vraagt de decoder of uw toestel ineens om nieuwe (digitale) informatie. Is dat een nieuw fenomeen of is dat eenvoudig te voorkomen? Het antwoord ligt meestal in de bekabeling van uw huisnetwerk als het gaat om televisie signalen. Vroeger, in het analoge tijdperk, gebruikte u standaard coax-kabel voor de aansluiting van uw TV-toestel. Die bekabeling heeft u niet aangepast nadat u bent overgestapt op digitale televisie via de kabel.

Aansluitkabel TV

Afhankelijk van uw provider kijkt u nu digitale televisie via de van oudsher aangebrachte coax-kabel of via een nieuwe UTP-data kabel. Juist die kabel is het probleem van de “nieuwe soort” storingen. Met name de kijkers via coax-kabel kunnen daar veel last van ondervinden.

Oorzaak storingen

De huidige generatie telecom voorzieningen, en dan met name de 4G- en 5G-netwerken, werken met frequenties die soms overeenkomen met die van televisiesignalen, de 800MHz-band. En ook uw kabeltelevisie provider gebruikt die band. Daardoor kan het dus gebeuren dat uw ontvangen of verzonden berichtje net het belangrijkste doelpunt onzichtbaar maakt. Nader elektrotechnisch advies is dus geboden!

Coax-kabel

Digitale televisie via de bestaande coax-kabel is een keuze die veel mensen maken omdat die kabel er nu eenmaal al ligt. Die oude generatie coax-kabel is onvoldoende geschikt voor de huidige hogere frequenties van kabeltelevisie. Ook is de kabel niet bestand tegen de invloed van met name de 4G/5G-netwerken. Juist de typen coax12-kabel die bij de diverse bouwmarkten verkrijgbaar zijn bieden onvoldoende bescherming tegen die externe invloed. Dat geldt ook voor de connectoren die daarbij worden verkocht. Die eenvoudige connectoren met het kunststof kapje bieden onvoldoende afscherming.

Coax 9-kabel

Diverse kabelfabrikanten leveren inmiddels coax-kabel, geschikt voor de huidige frequenties en die voldoende is afgeschermd voor de huidige generatie 4G/5G-netwerken. Vaak wordt dit type kabel op de markt gebracht onder de naam “Coax 9”. De kabel heeft een dikkere kern en een speciale afscherming, bestaande uit een gevlochten scherm en een geleidende folie. Het is belangrijk dat die afscherming behalve in de kabel ook in de connectoren wordt doorgezet. Vervang daarom in uw bestaande antenne-installatie eerst alle connectoren door afgeschermde exemplaren. Levert dat onvoldoende resultaat op dan zult u ook de bestaande coax12-kabel moeten vervangen. Omdat het digitale signaal soms zwakker is dan het oude analoge signaal, is bij de aansluiting van meerdere toestellen een antenne versterker geen overbodige luxe. En dat apparaat moet dan uiteraard ook van voldoende kwaliteit zijn.

Datakabel

Biedt uw provider digitale televisie aan via een datakabel, dan wordt vaak UTP-kabel toegepast van de categorie Cat5e. Dat type kabel wordt ook gebruikt voor uw huisnetwerk ten behoeve van computeraansluitingen. Voor de toepassing met computers is dat ook voldoende, maar voor digitale televisiesignalen is het beter de afgeschermde versie, zogenoemde STP- of FTP-kabel te gebruiken. Uiteraard horen daar ook afgeschermde RJ45-connectoren bij. En mocht u voorbereid willen zijn op de toekomst leg dan voor uw digitale televisieaansluiting een afgeschermde, zogenoemde Cat6, kabel aan. Een fractie duurder, maar een uitstekende signaaloverdracht zonder storingen!

Uw adviseur elektrotechniek adviseert u graag over een geschikte toepassing van communicatie kabels in uw huisnetwerk voor data, radio en televisie. Met de huidige stand van de techniek is het goed mogelijk data-, radio- en televisiesignalen te combineren in slechts één netwerk. Dat maakt het behalve storingsvrij televisie kijken ook mogelijk uw foto’s en video’s vanaf uw computer op de TV in HD te bekijken.

Adviseur elektrotechniek bij Wesselektro advies in Houten. Gespecialiseerd in ontwerp, advies, beoordeling en technisch beheer van elektrische installaties in gebouwen en de volledige technische inrichting van server- of computerruimten. Hij stelt uw PvE op, schrijft uw Functioneel Bestek of verzorgt projecttoezicht.