Laadkabel en oplaadeenheid elektrische of hybride aangedreven auto’s
- oktober 16, 2017
- Advies elektrotechniek
Uw nieuwe hybride of elektrisch aangedreven auto staat voor de deur. Elektrisch naar huis gereden uiteraard. Wel even wennen, maar zonder opladen van de accu’s is de lol er snel vanaf. Dan slaat de twijfel toe, welke laadkabel is nodig om die duurzame auto actief te houden? Type 1 of type 2, type 2 naar 1, type 2 naar 2, mobiele thuislader type 1 en dan ook nog mode 1, 2, 3 of 4 laden? U ziet door alle soorten laadkabels uw auto niet meer staan. Wat betekenen die verschillende aanduidingen en hoe ze te gebruiken.
Soorten laadkabel
Een aansluiting thuis of bij een (openbaar) oplaadpunt levert een wisselspanning (Vac). Een hybride of elektrische auto is voorzien van een AC/DC-omvormer die de wisselspanning omzet naar gelijkspanning zodat een DC-laadstroom voor de accu’s wordt geleverd.
Aan een laadkabel zijn twee stekkers gemonteerd. De primaire zijde is de laadzijde en de secundaire zijde is de voertuigzijde. Beide aansluitingen kunnen in verschillende varianten voor komen. Laadkabels worden uitgevoerd in een soepel- of krulsnoer voorzien van een adapter, een stekker en contrastekker of vast gemonteerd aan de oplaadeenheid.
Hoofdaansluiting thuis
De netbeheerders in Nederland leverden van oudsher een 1-fase aansluiting voor woningen. Een 1-fase aansluiting betekent dat een 230V aansluiting met meestal een 25A hoofdzekering beschikbaar is. Het totaal af te nemen vermogen bedraagt dan circa 5,5kW. Voor een gemiddelde woning zal dat meestal volstaan. Voor het (snel) laden van uw hybride of elektrische auto, of het aansluiten van een wat grotere PV-installatie is vaak een grotere aansluiting nodig. Dan wordt meestal voor een 1-fase 35A (8kW) of een 3-fase aansluiting 3x25A (17kW) gekozen.
Primaire of netzijde
Bij een 1-fase aansluiting van de netbeheerder is gebruik maken van een gewone randaarde wandcontactdoos de eenvoudigste manier van laden. De wandcontactdoos wordt vaak aangeduid met de typenaam “Schuko”, terwijl de daarin passende randaarde stekker vaak wordt aangeduid als “ratio-stekker”. De dergelijke aansluiting is slechts geschikt voor een 1-fase AC-laadstroom tot maximaal 10A (Ampére), ofwel een laadvermogen tot maximaal 2,3kW. Dus niet voor continu 16A! Dit type kabel heeft bovendien een adapter die kan worden ingesteld op een maximale laadstroom van 6A (1,4kW) of 10A (2,3kW). Sluit een dergelijke laadkabel alleen aan op een randaarde stopcontact, beschermd door een aardlekschakelaar 30mA. Omdat deze kabels relatief kort zijn wordt in de praktijk al snel een verlengsnoer gebruikt. Let er op dat een toegepast verlengsnoer voorzien is van randaarde stekkermateriaal, een aardgeleider en ten minste 1,5 mm² dikke aders heeft.
1-fase laden met 2,3kW schiet in de praktijk niet echt op. In plaats van de wandcontactdoos kan een oplaadeenheid worden geplaatst die meestal is voorzien van een zogenoemde type 2 aansluiting. Die aansluiting komt overeen met de type 2 stekker toegepast aan de secundaire voertuigzijde. De type 2 aansluiting wordt ook algemeen toegepast op (openbare) laadpalen. De oplaadeenheid kan op drie manieren rechtstreeks op een groepenkast worden aangesloten. Beschikt u over een 1-fase aansluiting dan kan tot 16A (3,6kW) laadvermogen worden geleverd tenzij de oplaadeenheid wordt aangesloten op een zogenoemde kookgroep. Dat is een dubbele 1-fase aansluiting, gelijk aan de aansluiting van een elektrisch fornuis. Het beschikbare laadvermogen loopt dan op van 3,6kW naar 7,2kW, waarbij de hoofdzekering dan wel moet zijn verhoogd naar 1x35A. Beschikt u over een 3-fase aansluiting (3x25A) dan kan de oplaadeenheid worden aangesloten op 3-fasen. Daarmee loopt het laadvermogen op naar maximaal 17kW. Bij alle aangegeven laadvermogens moet u wel rekening houden met uw overige aangesloten en gelijktijdig werkende apparatuur. Een nog zwaardere aansluiting thuis kan, maar daarbij lopen de vastrechtenkosten snel op. Informeer bij uw netbeheerder.
Secundaire of voertuigzijde
De autofabrikant van uw keuze heeft het type stekker aan de secundaire of voertuigzijde bepaald. In de autobranche bestaan twee standaarden, type 1 (soms “Yazaki” genoemd) en type 2 (soms “Mennekes” genoemd). Secundaire type 1 stekkers zijn 3-polig en gemonteerd op 1-fase laadkabels. Dit type laadkabel is aan de primaire zijde voorzien van een randaarde stekker, of van een type 2 stekker. 1-fase laadkabels aan de primaire zijde voorzien van een type 2 stekker zijn aan te sluiten op een oplaadeenheid of een (openbare) laadpaal en kunnen tot maximaal 7,2kW leveren.
Een 3-fase laadkabel met een aan de primaire en secundaire zijde gemonteerde 5-polige type 2 stekker kan een hoger laadvermogen van 7,2kW, 11kW of 22kW leveren, afhankelijk van de manier van aansluiten van de oplaadeenheid.
Mode 1, 2, 3 of 4
Tenslotte wordt u nog geconfronteerd met mode 1, 2, 3 of zelfs 4. Deze termen geven aan hoe het laden plaatsvind en met welk vermogen. Mode 1, 2 en 3 bestaat uit een AC-laadproces, met wisselstroom uit het net dus. Mode 1 is laden via het beschreven 1-fase snoer met randaarde stekker. Een manier van laden die het minst effectief en vooral het minst veilig is. Mode 2 is laden via een oplaadeenheid die de benodigde beveiligingen heeft ingebouwd, maar nog steeds via een contactdoos. Mode 3 is laden via een oplaadeenheid die vast is aangesloten op de verdeelinrichting in huis of bedrijf, ook is voorzien van de benodigde beveiligingen en meestal een hoger vermogen kan leveren. Mode 4 is een zeer geavanceerde manier van laden waarbij de auto direct met gelijkstroom (DC) wordt opgeladen. Ook deze oplaadeenheid is aangesloten op de verdeelinrichting in huis of bedrijf en voorzien van de benodigde beveiligingen. De feitelijke oplader zit in dit geval niet in de auto zelf. Deze manier van opladen wordt ook wel snelladen genoemd en is over het algemeen automerk gebonden.
Uw onafhankelijk adviseur elektrotechniek adviseert u graag met een keuze voor een bepaald type laadkabel in combinatie met de gewenste manier van aansluiten en opladen.