controle noodverlichting
Beheer en controle van decentrale noodverlichting

De norm NEN-EN-IEC 61439 in uw computerruimte of datacenter

Kantoorverlichting schakelen met je smartphone

Kantoorverlichting schakelen op uw werkplek met behulp van schakelaars, bewegingsmelders, schemerschakelaars is al langer beschikbaar en wordt alom toegepast. Onder andere Philips, Osram en Megaman voegen daar een nieuwe dimensie aan toe: je smartphone als schakelaar of dimmer. Een mogelijkheid die in geavanceerde woninginstallaties al gebruikt wordt is nu ook beschikbaar voor de utiliteitsmarkt.

Connected Office Lighting

Philips beschikt over een innovatief en intelligent systeem voor kantoorverlichting dat u als gebruiker in staat stelt om de verlichting en de temperatuur op uw werkplek of in uw vergaderruimte te personaliseren via een app op uw smartphone of tablet. U kunt de verlichting en de temperatuur zo instellen dat die het best beantwoordt aan uw voorkeur of uw activiteit van het moment.

Eén systeem

De toe te passen LED-armaturen zijn voorzien van sensoren en zenders, die op hun beurt weer zijn verbonden met intelligente monitoring- en beheersystemen. De verlichting functioneert zo als een transportmiddel voor het verzenden van deze gegevens, wat beheer van verlichting, verwarming, ventilatie en airconditioning mogelijk maakt via één enkel systeem. De facility manager kan efficiënter omgaan met het energiemanagement en dus de bedrijfskosten van het gebouw beter volgen, terwijl u als medewerker meer comfort en controle krijgt over uw kantooromgeving via uw smartphone of tablet. Tevens geeft het IP-enabled lichtsysteem de facility manager de kans om het gebruik en de activiteitenpatronen van de ruimten in het gebouw in real-time te volgen en te beheren met (uitgebreide) actuele en historische overzichten.

Sensoren

De sensoren in de armaturen voor de kantoorverlichting verzamelen anonieme gegevens over de bezettingsgraad, temperatuur en vochtigheid van de diverse ruimten. Ze maken vervolgens verbinding met het IT-netwerk in het gebouw en worden zo gekoppeld met andere gebouwsystemen zoals verwarming, ventilatie en IT-diensten. Op basis van dit overzicht kan hij of zij bijvoorbeeld besluiten het schoonmaakrooster van kamers of verdiepingen te annuleren als blijkt dat die op bepaalde dagen niet gebruikt worden.

Datanetwerk

Het verlichtingssysteem maakt gebruik van het datanet in het gebouw om de kantoorverlichting te verbinden met het IT-netwerk. Het systeem fungeert als een informatiepad dat u via uw smartphone een vooraf toegekende toegang tot en regeling van diensten biedt zoals verlichting en verwarming. Daardoor kunt profiteren van een groter comfort en uw omgeving binnen bepaalde grenzen aanpassen aan uw eigen wensen.

Lightify®

Osram hanteert een verlichtingssysteem dat communiceert met de smartphone via het WLAN. De applicatie is in de vorm van een app beschikbaar voor Apple en Android en bestuurt led-armaturen, led-lampen en led-strips. Alle onderdelen kunnen onderling communiceren en onafhankelijk van de locatie worden bediend. Het systeem is tevens geschikt voor andere fabricaten, mits deze het ZigBee of Home Automation protocol ondersteunen. Voor toepassing in de utiliteit is de Lightify-pro uitvoering beschikbaar met een interface voor de Dali-standaard. De installatie is dan uit te breiden met sensoren en stuureenheden tot maximaal honderd armaturen en controle elementen.

Ingenium® BLU

Megaman levert inmiddels intelligente led-lichtbronnen. De lampen zelf zijn voorzien van een ingebouwde bluetooth applicatie die het mogelijk maakt de lampen rechtstreeks te schakelen of te dimmen met uw smartphone via een gratis app. Behalve schakelen en dimmen kunt u met de app scènes en groepen aanmaken zodat niet per lamp behoeft te worden geschakeld of gedimd. Het assortiment omvat zowel losse led-lampen als inbouwspots. Voor dit systeem is een gratis app voor Apple en Android beschikbaar.

Uw onafhankelijk adviseur elektrotechniek helpt u graag verder op weg met het efficiënt inrichten van uw elektrische en verlichtingsinstallatie.

Adviseur elektrotechniek bij Wesselektro advies in Houten. Gespecialiseerd in ontwerp, advies, beoordeling en technisch beheer van elektrische installaties in gebouwen en de volledige technische inrichting van server- of computerruimten. Hij stelt uw PvE op, schrijft uw Functioneel Bestek of verzorgt projecttoezicht.