Een Programma van Eisen en/of een Bestek is noodzakelijk voor een degelijk en duurzaam projectresultaat
PV-panelen
PV-panelen aangesloten op het 230V-net wel of niet aarden

Led-lichtbronnen in bestaande oudere installaties leveren op meer manieren een besparing op

In bestaande verlichtingsinstallaties komen nog steeds de oude varianten van “dikke” TL-buizen voor, de zogenoemde T8-serie. Deze buislampen zijn inmiddels direct te vervangen door Led-lichtbronnen.

Verouderde T8-buislampen

T8-buislampen met een “dikte” van 26 millimeter zijn verouderd en leveren relatief weinig licht in relatie met het energieverbruik. Duur in gebruik dus. Daarnaast is het aantal branduren van dergelijke buislampen nogal beperkt zodat u met enige regelmaat deze lichtbronnen moet vervangen. Vooral als de lichtbron met knipperen aangeeft naar het einde te lopen.

T5-buislampen

De opvolgende editie van TL-buislampen, de T5-serie al dan niet in HF-uitvoering, met een “dikte” van 16 millimeter bracht daarin enige verbetering. Nadeel is wel dat deze buislampen een enigszins afwijkende lengte maat hebben en dus meestal niet in de bestaande verouderde TL-armaturen passen. Toepassen van deze T5-buislampen in bestaande armaturen is niet zonder meer mogelijk en betekent over het algemeen ook nieuwe armaturen plaatsen.

Led-buislampen

Inmiddels zijn in de retrofit markt voldoende alternatieven te vinden in de vorm van led-buislampen die afhankelijk van fabricaat en herkomst een voldoende kwalitatief resultaat bieden. Aandacht blijft echter geboden voor lichtkleur, lampvermogen en lichtstroom voor de toepassing in bestaande armaturen. Gelukkig staat ook de ontwikkeling van led-lichtbronnen niet stil en komen steeds betere varianten op de markt. Fabrikanten als Philips, Osram en niet te vergeten het minder bekende Auralight leveren led-oplossingen die de prestaties van de meest ver doorontwikkelde TL-buislampen evenaren of zelfs overstijgen. Inmiddels zijn led-buislampen verkrijgbaar met een lichtopbrengst van maar liefst 3.400 lumen in een verhouding van meer dan 120 lumen/watt bij een levensduur van circa 50.000 uur. Gelet op een gemiddelde brandduur van circa 2.500-3000 uur per jaar in een gemiddeld kantoor betekent dit een periode van 15-20 jaar.

T8-buislampen vervangen

De nieuwste versie van TL-vervangers bestaat uit led-buislampen met een lengte maat gelijk aan de oude T8-buislampen. Dat houdt in dat nu ook in bestaande oudere armaturen de T8-buislamp kan worden vervangen door een led-buislamp. Dat daarmee met veel minder investering, u behoudt immers uw oude armaturen, een forse besparing te behalen valt laat zich raden. Toch is bij deze oplossing een waarschuwing op zijn plaats. De verouderde armaturen waren afgestemd op de TL-lichtbron van destijds. Er blijft dus wel aandacht nodig voor uw bestaande armaturen. Door de lange levensduur van de led-buislamp bent u immers eerder geneigd geen aandacht meer te besteden aan uw armaturen. Die zijn echter wel sterk verouderd en nog voorzien van het verouderde conventionele voorschakelapparaat. Een juist die verouderde voorschakelapparaten hebben geen lange levensduur en worden een bron van storingen. De besparing op energie is aantrekkelijk, maar let op de keerzijde van het voordeel door voldoende onderhoud en inspectie op de bestaande armaturen uit te (laten) voeren. Beter is het die verouderde armaturen te vervangen door hedendaagse led-exemplaren.

Ook bij het vervangen van lichtbronnen draagt onafhankelijk elektrotechnisch advies bij aan een veilige en duurzame installatie. Een lichtberekening of vergelijking tussen toe te passen armaturen en/of lichtbronnen geeft u een maximaal inzicht in de te verwachten resultaten.

Adviseur elektrotechniek bij Wesselektro advies in Houten. Gespecialiseerd in ontwerp, advies, beoordeling en technisch beheer van elektrische installaties in gebouwen en de volledige technische inrichting van server- of computerruimten. Hij stelt uw PvE op, schrijft uw Functioneel Bestek of verzorgt projecttoezicht.