lichtbesturing
Lichtbesturing via intelligente systemen
pv-installatie
PV-installatie aansluiten volgens NEN 1010:2015

Datanetwerk in woningen en kantoren kan sneller en stabieler

Internet via het datanetwerk thuis of op kantoor is feitelijk onmisbaar geworden in ons dagelijks leven. Hoewel nog wel eens voorbij gegaan wordt aan het aanpassingsvermogen van ouderen in onze samenleving worden steeds meer internet ontwikkelingen toegepast. Met het toenemen van internet toepassingen wordt ook de kwaliteit van verbindingen steeds belangrijker. De veelal toegepaste draadloze WIFI-verbinding biedt in theorie dan wel goede resultaten, maar in de praktijk valt dat toch nog vaak tegen, zeker als ook het TV-signaal of streaming video daarvan afhankelijk wordt.

Datanetwerk

Via uw provider kiest u voor een abonnement en krijgt u daar een bepaalde transmissie snelheid bij. Afhankelijk van uw keuze voor ADSL of glasvezel kan die snelheid lager of hoger uitvallen. Maar, eenmaal aangekomen op uw modem-routercombinatie wordt de transmissie snelheid volledig afhankelijk van uw eigen datanetwerk. Een hoge snelheid, geleverd door uw provider, wil nog niet zeggen dat u daar ook gebruik van kunt maken. Toegepaste netwerk apparatuur en het netwerk zelf moeten geschikt zijn voor de aangeboden snelheid.

Transmissie snelheid

Eerst maar even een belangrijk begrip uitleggen. De snelheid van uw internetverbinding wordt aangegeven in termen als Mb, Mbps of in MB/s. Om de geleverde snelheid goed te kunnen begrijpen, of te kunnen vergelijken, moet u de betekenis van die termen weten. MB staat voor megabyte, ofwel de grootte van een digitaal bestand. Mb of Mbps staat voor megabit, ofwel megabyte per seconde, de snelheid dus. Elke megabyte (MB) is 8 megabit (Mb). Met andere woorden, een snelheid van 100 Mb, of 100 Mbps, levert 12,5 MB per seconde op. Een hoofd- of kleine letter maakt dus een groot verschil.

Draadloos of bekabeld netwerk

Uw modem-routercombinatie is het punt van overgang van uw provider naar het datanetwerk. Vrijwel alle modem-routercombinaties bieden een draadloos WIFI-netwerk. De snelheid van dat netwerk is afhankelijk van het fabricaat, type router en de frequentie waarop het netwerk uitzendt, meestal 2,4 of 5GHz. Maar, omdat uw router meestal in de meterkast staat wordt de snelheid van het signaal en het bereik door allerlei belemmeringen in huis of op kantoor snel minder. Met name betonvloeren, waarin wapeningstaal is verwerkt, hebben een afschermende en dus negatieve invloed. Een bekabeld netwerk daarentegen heeft geen last van die belemmeringen en is daarmee veel stabieler en vaak ook sneller.

Aanleg datakabels

Veel gebruikers zien echter op tegen kabels in het zicht. Bestaande woningen, en zelfs nieuwbouw, zijn helaas vaak niet voorzien van voldoende mogelijkheden om netwerkkabels netjes weg te werken. Dat is dan ook de belangrijkste reden waarom gebruikers voor een draadloos netwerk kiezen. WIFI-versterkers of zogenoemde home-pluggen via het 230V-net kunnen dan voor enige versterking van het signaal zorgen, maar het blijft vaak behelpen. Zeker als het om hogere transmissie snelheden gaat. Voor de huidige generatie datakabels in de bekende Cat.5e en Cat.6 uitvoeringen moeten buisleidingen zijn gelegd of de netwerkkabels moeten in het zicht worden gemonteerd. En dat laatste wordt meestal niet erg gewaardeerd.

POF kunststof datakabel

Nieuwe ontwikkelingen maken het mogelijk een bekabeld netwerk aan te leggen door de bestaande 230V-leidingen in huis. Als alternatief voor de in koperdraad uitgevoerde, apart aan te leggen, netwerkkabels (UTP) zijn inmiddels kunststof “glasvezelkabels”, zogenoemde Polymer Optical Fiber (POF) kabels op de markt. Deze kabels met een kern van hoogwaardige kunststof hebben geen elektrische eigenschappen en mogen daarom samen met de elektriciteitsdraden in dezelfde buis worden aangebracht. De transmissie snelheid van deze POF-kabels wordt opgegeven voor 1Gb/s. In de meterkast wordt een converter geplaatst naast de groepenkast waarop het datasignaal vanaf het modem of de router wordt aangesloten. Ter plaatse van een bestaande inbouw dubbele wandcontactdoos wordt in plaats van één van beide wandcontactdozen een enkel- of tweevoudige RJ-45 data outlet gemonteerd. Indien mogelijk kan uiteraard een derde inbouwdoos bijgeplaatst worden voor de RJ-45 outlet. Ook kunnen de POF-kabels in een afzonderlijke lege buis naar een plek zonder wandcontactdozen worden toegepast, mits dan ook 230V-bedrading (bruin en blauw) wordt meegetrokken. Zowel de converter als de RJ-45 outlet moeten worden voorzien van 230V voedingsspanning. Voordeel van de oplossing met een POF-datakabel is een snelle en stabiele dataverbinding over weggewerkte netwerkkabels met een snelheid van 1Gb/s en maximaal bereik over het thuisnetwerk. Een tweede belangrijk voordeel is dat de RJ-45 outlets tevens kunnen worden voorzien van een WIFI-punt. Daarmee is in iedere ruimte zowel een draadloos als een bedraad aansluitpunt beschikbaar. Tot slot is deze in kunststof uitgevoerde datakabel niet gevoelig voor overspanning. Een mogelijk nadeel is dat bij een dubbele inbouw wandcontactdoos die niet kan worden uitgebreid één van de twee contactdozen moet worden vervangen. De oplossing is dus zeer geschikt voor woningen, maar zeker ook voor bestaande en nieuwe kantooromgevingen.

Meer flexibiliteit

Voor wie een datanet nog geavanceerder wil maken bestaat de mogelijkheid via patchen iedere aansluiting een andere functie te geven. Zo’n geavanceerd netwerk wordt ook vanuit de meterkast aangelegd en op RJ-45 outlets afgemonteerd. De kabels kunnen echter elk een willekeurige functie toebedeeld krijgen. Zo is het mogelijk via een zogenoemde patch-verbinding in de meterkast en een geschikte adapter elke kabel de functie van radio/televisie, (alarm)telefoon, video of datakabel toe te kennen, ongeacht de plaats van bestemming. Die functie kan door de patch-verbinding eenvoudig wisselen.

Uw onafhankelijk adviseur elektrotechniek helpt u graag met meer informatie of een advies over een voor uw toepassing geschikt datanetwerk in uw woning of werkomgeving.

Adviseur elektrotechniek bij Wesselektro advies in Houten. Gespecialiseerd in ontwerp, advies, beoordeling en technisch beheer van elektrische installaties in gebouwen en de volledige technische inrichting van server- of computerruimten. Hij stelt uw PvE op, schrijft uw Functioneel Bestek of verzorgt projecttoezicht.