Dynamische vermogensregeling zonnepanelen installatie
- september 27, 2024
- Advies elektrotechniek
Veel gebouwen beschikken over een relatief groot dakoppervlak en hebben tevens een relatief groot stroomverbruik. Een stroomverbruik dat u bij voorkeur zou willen compenseren met zelf opgewekte groene energie. De keuze is dan snel gemaakt: Zonnepanelen op het dak en zelf groene energie produceren. Maar dan komt de netbeheerder om de hoek kijken en vertelt dat zelf energie opwekken prima is, maar dat terugleveren van energie vooralsnog geen optie is. Dynamische vermogensregeling biedt dan een oplossing als uw zonnepanelen meer energie opwekken dan u zelf aan energie gebruikt.
Netcongestie
Als gevolg van de energie transitie hebben de netbeheerders in Nederland moeite de netcapaciteit in balans te houden. Dat wil zeggen dat de levering van energie, maar ook de teruglevering van energie tot problemen in het net kan leiden. Daarom zijn er op diverse plaatsen beperkingen in het kunnen aansluiten van nieuwe gebruikers, het verhogen van de aansluitcapaciteit of het kunnen terugleveren van opgewekte groene energie.
Netbeheerder
Na het installeren van een zonnepanelen installatie bent u verplicht de installatie aan te melden bij uw netbeheerder. Dat doet u via de website www.energieleveren.nl. Uw netbeheerder geeft dan aan wat in uw situatie of locatie mogelijk is. Bij een grootverbruik aansluiting zal het verzwaren van de aansluiting of het terugleveren van opgewekte energie vaak niet mogelijk zijn.
Zonnepanelen installatie aansluiten
Zodra u besluit zonnepanelen te laten installeren zijn daar behalve de panelen zelf ook omvormers voor nodig. Omvormers zetten de opgewekte gelijkstroom uit de zonnepanelen om in bruikbare wisselstroom. Daarmee kan ten minste het eigen verbruik in uw elektrische installatie worden gecompenseerd. Die omvormers moeten worden aangesloten op uw elektrische installatie. Omdat het gaat om een tweede energiebron naast uw reguliere netaansluiting moeten die omvormers worden aangesloten op de hoofdverdeelinrichting van uw gebouw. Die hoofdverdeelinrichting moet daar dan wel geschikt voor zijn. Dat wil zeggen dat met name het railsysteem in de verdeler voldoende gedimensioneerd moet zijn om het afgenomen vermogen uit het net en de opgewekte energie te kunnen verwerken. Dat vraagt aandacht voor de gelijktijdigheid van en het temperatuurverloop in de verdeelinrichting. Daar is voorafgaand nader onderzoek voor nodig omdat lang niet elke hoofdverdeelinrichting daarvoor geschikt is.
Dynamische vermogensregeling
Een slimme oplossing, toegepast in omvormers, kan er voor zorgen dat er nooit méér vermogen teruggeleverd wordt dan toegestaan. Zodra een bepaalde grens wordt bereikt zullen de omvormers terug regelen en minder vermogen gaan leveren. Indien uw netbeheerder teruglevering van energie niet toestaat bereikt u met dynamische vermogensregeling dat er niet méér energie wordt opgewekt dan in uw installatie wordt gebruikt. Daardoor wordt én de hoofdzekering van de netbeheerder beschermd én wordt teruglevering voorkomen.
Softwarematige oplossing
Dynamische vermogensregeling is een softwarematige oplossing. Dat wil zeggen dat er weinig hardware voor nodig is. Maar de weinige hardware die nodig is, is wel essentieel. Behalve dat de omvormers geschikt moeten zijn voor de toepassing is er een verbruiksmeting, lees kWh-meting, noodzakelijk op de plaats van overgang tussen de netbeheerder en uw eigen elektrische installatie. In de praktijk is dat de hoofdverdeelinrichting in het gebouw. In de voeding moet dan ruimte gevonden worden voor zogenoemde stroomtrafo´s die een kWh-meter kunnen voeden met informatie over uw verbruik. Die kWh-meter voorziet op zijn beurt een zogenoemde smart control unit van de verbruiksinformatie waarmee de omvormers worden aangestuurd. Zodra de verbruiksinformatie negatief wordt is sprake van teruglevering. De software zal automatisch de productie van zonne-energie verlagen ten opzichte van het eigen verbruik van het gebouw. Met andere woorden, u compenseert uw eigen verbruik.
Compenseren eigen verbruik
Als uw netbeheerder aangeeft dat teruglevering vooralsnog geen optie is rest u alleen compensatie van het eigen verbruik in kWh. Dat kan dus prima via de beschreven oplossing in de vorm van dynamische vermogensregeling. Maar, welk eigen verbruik kunt u compenseren? Belangrijk is om u te realiseren dat in principe alleen het verbruik in de normaaluren (van 07.00 tot 23.00 uur) en dan nog slechts deels kan worden gecompenseerd. Een zonnepanelen installatie levert niet 24 uur per dag energie. Met dynamische vermogensregeling voorkomt u weliswaar teruglevering, maar compenseert u dus alleen het eigen verbruik gedurende de periode dat energie wordt opgewekt. Het eigen verbruik in de uren dat de zonnepanelen installatie geen energie opwekt kunt u dus niet compenseren. Met andere woorden: Compenseren van eigen verbruik is maar ten dele mogelijk. Compenseren van een groter deel van het eigen verbruik bereikt u alleen met de inzet van een batterijpakket naast de zonnepanelen installatie.
Uw onafhankelijk adviseur elektrotechniek helpt u graag met een beoordeling van uw hoofdverdeelinrichting. Daarmee krijgt u een duidelijk beeld van de technische mogelijkheden om uw zonnepanelen installatie veilig aan te kunnen sluiten en of dynamische vermogensregeling daarbij kan worden ingezet.