rackkoeling computerruimte
Fiscale aftrek (EIA) vanaf 2015 voor rackgebonden koeling computerruimten
installatieschema
Onderhoud, inspectie en tekeningen bij elektrische installaties

Beveiligingsinstallaties integreren biedt nieuwe kansen

Voor het beveiligen van woningen en utiliteitsgebouwen zijn vele verschillende installaties beschikbaar. Denk maar aan inbraakbeveiliging, brandmeldinstallaties, toegangscontrole, camerasystemen, enz. Al die installaties worden vaak nog afzonderlijk aangelegd voor de respectieve toepassingen. En al die installaties moeten hun alarmmeldingen ergens heen sturen om actie te verkrijgen.

ICT-ontwikkeling

Steeds meer beveiligingstechnieken ontwikkelen zich naar IP-gerelateerde systemen. Het maakt de aanleg, het programmeren en onderhouden eenvoudiger dan de huidige vaak bekabelde systemen gebaseerd op conventionele technieken. De huidige stand van ICT maakt het echter mogelijk om deze installaties meer te gaan combineren en zo meer mogelijkheden te benutten of valse alarmen te voorkomen. Daarbij kunt u denken aan IP-gerelateerde toepassingen, zowel bekabeld als draadloos. IP-gerelateerde management software maakt het mogelijk om lokaal of op afstand systemen in te regelen, uit te lezen of bestanden op te slaan in de cloud.

Integratie van systemen

Een meer op, bij voorkeur, open software protocollen gebaseerde opbouw van beveiligingsinstallaties zoals KNX- of IP-gerelateerde systemen maakt het mogelijk dergelijke installaties te integreren. Zo kunt u gebruik maken van een camerasysteem dat samenwerkt met bijvoorbeeld toegangscontrole en inbraakdetectie installaties. Ook met een brandmeldinstallatie kunt u veel meer andere installaties aansturen dan alleen de ventilatie of alarmgevers (slow-whoops).

Multifunctionele systemen

Al die individuele installaties komen samen met een software gerelateerde opbouw. Het is zeker denkbaar en ook nuttig om bijvoorbeeld bij een brandmelding behalve de ventilatie en alarmering ook de gastoevoer, de airco-installatie, de verwarmingsketels, de zonwering, de verlichting en de toegangscontrole te laten sturen. Maar ook kunnen bepaalde systemen mogelijk meer functies aan dan tot op heden gedacht. Waarom wordt een camerasysteem alleen ’s nachts gebruikt voor beveiliging of inbraakdetectie? Bij de juiste plaatsing van de camera’s kunnen deze overdag worden gebruikt voor het begeleiden van passantenstromen, het controleren op vandalisme of zelfs het in kaart brengen van het gedrag van uw klanten. Slimme rookmelders zijn al in staat om behalve rook ook warmte of koolmonoxide te meten waardoor alleen een combinatie van bepaalde meetwaarden een brandmelding oplevert. Dat maakt de kans op serieuze meldingen groter en op valse meldingen veel kleiner.

Intelligente camera’s

De tijd van analoge camera’s ligt nu wel achter ons. Moderne systemen zijn IP-gerelateerd. Dat betekent dat camerasystemen op afstand kunnen worden bediend en uitgelezen. De webcam is daarvan een bekend voorbeeld. Maar met die techniek kan zoveel meer. Er komen steeds meer cameratoepassingen met herkenningstechnieken. Warmtedetectie, kentekenregistratie, gezichtsherkenning zijn toepassingen die reeds bestaan. Met de toenemende resoluties van camera’s komen steeds meer nieuwe toepassingen beschikbaar en wordt het opslaan van beelden in de cloud steeds beter beheersbaar.

Near Field Communication

Een aantal bankpassen zijn reeds geschikt voor het contactloos betalen (NFC). De techniek wordt ook in smartphones meer en meer toegepast. En er zijn meer mogelijkheden voor deze techniek. Wat te denken van toegangscontrole in plaats van dat plastic magneetkaartje of magneetknobbel aan uw sleutelbos. NFC-technieken in combinatie met vingerafdruklezers gaan nog een stapje verder. Voor thuis zult u dat misschien te ver vinden gaan, maar de voordeur openen met je smartphone is toch wel comfortabel.

Beheren via een app

Het beheren en bedienen van al die toepassingen wordt in IP-gerelateerde installaties eenvoudig mogelijk door de ontwikkeling van specifieke apps. Nu al zijn er diverse slimme toepassingen waarin apps een belangrijke rol spelen. Programmeren van een beveiligingsinstallatie met een app is voor menig servicemonteur een hele verbetering ten opzicht van het gesleep met een laptop.

Een beetje in de toekomst kijken kan geen kwaad. Nieuwe ontwikkelingen volgen elkaar (soms te) snel op. Maar er kan nu ook al veel, al hangt daar vaak wel een prijskaartje aan. Uw onafhankelijk adviseur elektrotechniek helpt u graag met een keuze uit beschikbare systemen en denkt met u mee over nuttige koppelingen waaraan u meerwaarde kunt ontlenen.

Adviseur elektrotechniek bij Wesselektro advies in Houten. Gespecialiseerd in ontwerp, advies, beoordeling en technisch beheer van elektrische installaties in gebouwen en de volledige technische inrichting van server- of computerruimten. Hij stelt uw PvE op, schrijft uw Functioneel Bestek of verzorgt projecttoezicht.